Home » Artikelen » Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd

Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd

Op maandag 22 juni presenteert de Commissie Herijking Canon van Nederland het rapport Open vensters voor onze tijd - De Canon van Nederland herijkt. Het rapport wordt overhandigd aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De presentatie vindt plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, in aanwezigheid van de pers.
 
De Canon van Nederland, die in 2006 werd samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, vertelt de geschiedenis van Nederland in vijftig iconische personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. De vernieuwde Canon blijft bestaan uit vijftig vensters: vensters zijn vervangen en andere vensters hebben nieuwe namen gekregen. Bovendien zijn alle venster-teksten herschreven, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de door de commissie vastgestelde richtlijnen voor een evenwichtige canon. Het vernieuwde venster-palet is vanaf 22 juni te vinden via www.canonvannederland.nl. Een commissie onder leiding van 
prof. dr. James Kennedy, decaan van het University College Utrecht, werkte het afgelopen jaar aan de samenstelling van de vernieuwde Canon. 
 
De presentatie van het rapport en de bekenmaking van de vernieuwde Canon vindt deels via een openbare livestream plaats. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is het alleen mogelijk met slechts een klein gezelschap samen te komen in het Nederlands Openluchtmuseum. De hele presentatie is live te volgen tussen 11.00 en 12.00 uur via de link onderaan.
 
Programma maandag 22 juni 2020
Start 11.00 uur
- Presentatie korte video 
- Welkom door Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum
 - Toelichting op de vernieuwde Canon door James Kennedy, voorzitter van de Commissie Herijking Canon van Nederland
- Ontvangst van het rapport door Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gevolgd door onthulling van de vernieuwde Canon van Nederland.
- Gelegenheid tot het stellen van vragen door de pers
De streaming is rond 12.00 uur afgelopen.
 
Vanaf 22 juni is alle informatie rondom de vernieuwde Canon te vinden op www.canonvannederland.nl. Ook de Canonmusea en hun topstukken zijn hier dan (weer) te vinden.
 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 22 juni 2020

Doelgroep(en)

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2019)