Home » Artikelen » Vacatures leraren Duits moeilijk op te vullen

Vacatures leraren Duits moeilijk op te vullen

Bijna de helft van de vo-scholen heeft veel moeite om docenten Duits te vinden. Dat blijkt uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek.

Onderzoeksbureau DUO Onderwijsonderzoek heeft, in opdracht van de Actiegroep Duits, 321 directeuren van vo-scholen gevraagd naar de positie van het vak Duits op hun school. De resultaten zijn op de Dag van de Duitse taal, op 23 april, gepresenteerd.

De ondervraagde directeuren geven aan dat er zeer weinig aanbod van geschikte docenten is, wat hen zorgen baart. Dit meldt het Duitsland Instituut. Het komt vaak voor dat er slechts een of zelfs geen kandidaat op een vacature afkomt. Bijna driekwart van de directeuren die Duits op school aanbieden heeft de afgelopen vijf jaar een docent Duits gezocht. Bijna de helft daarvan had veel moeite om een geschikte docent Duits te vinden. Bij 9 procent lukte dit helemaal niet. Bijna alle scholen geven aan dat er een te beperkt aanbod van geschikte en bevoegde kandidaten is, met name voor de bovenbouw.

Vo-directeuren lossen dit op door soms een uitzendbureau in te schakelen, een onbevoegde native speaker aan te trekken of een van hun eigen docenten bij te scholen. Daarmee nemen ze kandidaten aan die eigenlijk niet voldoen. 

Op bijna alle scholen in het vo wordt Duits op dit moment aangeboden, blijkt uit de enquête. Het aantal scholen dat het vak minder aanbiedt is ongeveer even groot als het aantal dat het vak juist meer aanbiedt. Van de ondervraagde directeuren schat 21 procent in dat de belangstelling van leerlingen voor het vak afneemt. Daarentegen schat 16 procent juist in dat er een stijgende belangstelling is onder leerlingen.

Dag van de Duitse Taal
Om het vak van leraar Duits en de Duitse taal te promoten worden tijdens de Dag van de Duitse Taal (23 april)  in het hele land 200 acties gehouden door scholen en bedrijven.

Gepubliceerd op: 23 april 2015
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Thema's

Doelgroep(en)

Voortgezet onderwijs

 

Deel dit artikel

Salaristabellen CAO-PO 2019-2020