Home » Artikelen » Schoolleiders in Nieuwsuur over catastrofaal lerarentekort

Schoolleiders in Nieuwsuur over catastrofaal lerarentekort

Het tekort aan leraren neemt epidemische vormen aan. Schoolleiders bevestigen dit in de tv-uitzending van Nieuwsuur van maandagavond 14 oktober.  AVS vice-voorzitter Ingrid Doornbos op Twitter: “Duidelijke taal van schoolleiders en leraren over de tekorten en werkdruk in het onderwijs. Nu nog gehoord worden...” Woensdag 16 oktober vindt een gesprek met premier Rutte en minister Slob plaats, waar Doornbos ook bij aanwezig.

Diverse schoolleiders vertellen aan Nieuwsuur hun problemen bij het zoeken van personeel. Deze zoektocht wordt beschreven in termen als ‘crisis’, ‘catastrofe’, ‘alarmerend’ of ‘nationale ramp’. De schoolleiders geven aan dat het (bijna) niet lukt om de formatie iedere keer rond te krijgen. Gewoonweg omdat er niet genoeg leraren zijn. Een directeur vertelt dat ze dit schooljaar al twee keer een klas naar huis heeft moeten sturen.

Wethouders van Onderwijs in Amsterdam, Marjolein Moorman, is het helemaal eens met de schoolleiders: “Schoolbesturen denken erover om naar een vierdaagse schoolweek te gaan of om vierjarigen geen les meer te geven. We hebben scholen waar nauwelijks nog bevoegde leraren voor de klas staan, scholen die dichtgaan. Ik ben stomverbaasd dat er vanuit Den Haag nog steeds, met zo’n geldoverschot, geen geld voor wordt vrijgemaakt.”

Vorige maand stelde het kabinet 285 miljoen euro beschikbaar voor hogere lonen voor leraren in het primair onderwijs. Dit bleek een sigaar uit eigen doos. Een Amsterdamse directeur reageert: “Dat geld stond al gereserveerd voor loonsverhogingen en voor het gelijktrekken van loonachterstanden. De minister maakt ons lekker met helemaal niks.”

De onderwijsbonden, waaronder de AVS, hebben opgeroepen tot een nieuwe landelijke staking op woensdag 6 november.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 15 oktober 2019

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)