Home » Artikelen » Schoolleider basis- en vakbekwaam
Opleidingen

Schoolleider basis- en vakbekwaam

Auteur: Winnie Lafeber

Het AVS Centrum Educatief Leiderschap biedt twee schoolleidersopleidingen aan in samenwerking met Centrum Nascholing Amsterdam. Deze zijn gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO. Deelnemers die sinds januari 2016 een van deze opleidingen volgen, vertellen over hun ervaringen tot nu toe. In december volgt de afronding.

‘Inhoudelijk top’
Martijn Ackooij, leraar en ict-coördinator op de Willem de Zwijgerschool in Den Haag, volgt de opleiding Schoolleider Basisbekwaam.
“Omdat ik ambities heb richting de directeursfunctie. De opleiding geeft een brede, theoretische en praktische basis voor de competenties waar je aan moet voldoen als directeur. De literatuur is zeer waardevol en sluit goed aan bij de opdrachten, zoals gespreksvoering/coaching of een cultuuranalyse maken, die je meteen in de praktijk kunt inzetten. Het leiderschapsspel en het presenteren van je visie op ‘goed onderwijs’ of ‘de ideale school’ vind ik nuttige oefeningen. Sommige opdrachten doe je samen met een critical friend. Ik werk tijdens de opleiding aan een verbetertraject op mijn school op het gebied van de professionele leergemeenschap, erg interessant. Ook interview en ‘schaduw’ ik twee directeuren, om te kijken hoe het er op andere scholen aan toegaat. Dan leer je bijvoorbeeld dat er op een kleine school heel andere dingen kunnen spelen. Een ander onderdeel is het bedrijvenbezoek: met mijn maatje bespreek ik met de directeur van Duinrell hoe dat attractiepark omgaat met hun interne cultuur.
Mijn grootste opbrengst is dat ik nu weet dat de directeursfunctie mij aanspreekt. Ik kan de opleiding iedereen aanraden, het is inhoudelijk top.”

‘Het ingeslagen pad wordt steeds duidelijker’
Dolly Batenburg, directeur van basisschool Gerardus Majella in Cabauw, volgt de opleiding Schoolleider Vakbekwaam.
“Als ib’er ben ik per ongeluk op de stoel van de directeur terechtgekomen. Voor die tijd had ik al veel taken in mijn pakket die eigenlijk bij een directeur thuishoren. Omdat ik al zoveel ervaring had opgedaan, kon ik doorstromen naar de opleiding Vakbewaam. Deze kwam precies op mijn pad toen ik het nodig had en sluit goed aan bij mijn dagelijks werk. Mijn vragen kan ik tijdens de opleidingsdagen goed kwijt bij de docenten en studiegenoten. Daarbuiten maak ik gebruik van de AVS Helpdesk. Ook daar wordt ik prima geholpen, waardoor ik weer verder kan met mijn ontdekkingstocht.
De opleiding heeft mij veel gebracht qua kennis en contacten. Het onderdeel ‘conflicthantering’ kwam me goed van pas. Maar ook het opzetten van een verandertraject, het reflecteren op mijzelf als schoolleider en het in kaart brengen van de organisatie zijn boeiende onderdelen. Je leert bovendien veel door de literatuur en de boekbesprekingen die je voor elkaar houdt. De intervisiemomenten hebben een meerwaarde: dat wil ik nu ook op school doen. Verder leer je veel van je critical friend, met wie je kunt sparren, en de collegiale visitatie waarbij je advies uitbrengt over een hulpvraag. Als startende directeur consumeer ik alles. De opleiding blijkt een goede opstap. Het pad dat ik ingeslagen ben, wordt steeds duidelijker.”

Startdatum beide opleidingen: 18 januari 2017
Doelgroep Basisbekwaam: leerkrachten, adjunct-directeuren, ib’ers en coördinatoren met leiderschapsambities die zich willen ontwikkelen tot schoolleider in het po.
Doelgroep Vakbekwaam: functioneel leidinggevenden met aantoonbare competenties op het niveau van Schoolleider Basisbekwaam. Met ruimte en bevoegdheden om leiding te geven aan een substantieel, integraal verbetertraject in de eigen school.
Duur: 560 uur
Meer informatie: www.avs.nl/cel/sb en www.avs.nl/cel/sv

Gepubliceerd op: 7 oktober 2016
Let op!
Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

De jaartaak in het primair onderwijs (Nieuwe versie juni 2019)