Home » Artikelen » RIVM-handreiking bij neusverkouden jonge kinderen

RIVM-handreiking bij neusverkouden jonge kinderen

Jonge kinderen (tot 6 jaar) die naar school of kinderopvang gaan, zijn regelmatig verkouden. Dit wordt meestal veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen. Daarom gelden voor deze kinderen versoepelingen wat betreft de coronamaatregelen. Dit is samengevat in de Handreiking bij neusverkouden kinderen van het RIVM.
 
Het advies luidt dat kinderen van 0 tot 6 jaar met alleen neusverkoudheid, zonder koorts, naar het kinderdagverblijf of groep 1 en 2 mogen gaan, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie of een volwassen gezinslid hebben met klachten die passen bij COVID-19. Kinderen van 0 tot 6 jaar met andere klachten dan neusverkoudheid, die bij COVID-19 kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden. Als er zich in een basisschool of kindcentrum clusters van drie of meer kinderen in één groep bevinden met verdenking op COVID-19, dan moeten zij dit (conform artikel 26 van de Wpg) melden aan de GGD.

Omdat jonge kinderen bij herhaling neusverkouden zijn, wat meestal vanzelf weer over gaat, worden deze kinderen te vaak geweerd van kinderdagverblijf of school. Dit is niet wenselijk met het oog op de ontwikkeling van de kinderen en het werkverzuim van de ouders.

Sinds 1 juni kunnen kinderen met klachten getest worden op het coronavirus. Als blijkt dat het verkouden kind het coronavirus niet heeft en verder geen klachten heeft, mag hij of zij weer gewoon naar school of het kinderdagverblijf.

Testen is niet verplicht. Niet geteste kinderen mogen weer naar school als de klachten over zijn.
 
Astma of hooikoorts
Ook kinderen met chronische verkoudheidsklachten zoals astma of hooikoorts mogen gewoon naar school. Het is dan ook niet nodig om te testen op het coronavirus. Wel blijft het kind thuis bij het veranderen van klachten of het ontstaan van nieuwe klachten. Bij twijfel kan de jeugdarts verbonden aan de school in overleg met ouders, school en eventueel de huisarts of behandelend arts kijken of het raadzaam is te testen op het coronavirus.

Downloads en links
Gepubliceerd op: 18 juni 2020
Neem contact op met de AVS Helpdesk

Vermeld altijd uw lidmaatschapsnummer als u contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken. Iedere maand wordt één vraag beantwoord in Kader Primair.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag? De AVS Helpdesk staat voor je klaar!
Je kunt het beste een mail sturen naar helpdesk@avs.nl. Voor acute zaken blijven de adviseurs van de helpdesk de komende tijd op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 16.30. Je kunt gewoon naar de AVS bellen en wordt dan doorverbonden met een adviseur die thuis werkt. Tel: 030-2361010

Thema's

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Zicht op pensioen (Herziene versie maart 2018)