Home » Artikelen » Leraren als zelfstandig ondernemer

Leraren als zelfstandig ondernemer

Het lerarentekort zorgt voor een opmars van de zzp-leraar. In het basis- en voortgezet onderwijs is het aantal leraren dat is ingeschreven als zelfstandig ondernemer, gegroeid van 199 in 2015 tot 448 dit jaar. Naast het lerarentekort is er ook een steeds groter wordend schoolleiderstekort.

Het werkelijke aantal kan hoger liggen omdat leraren verschillende termen gebruiken bij hun inschrijving, zegt een woordvoerder van de Kamer van Koophandel in het dagblad Trouw, dat vandaag bericht over de toename van het aantal zzp’ers onder leraren. In de Randstad is de stijging het grootst. In Noord-Holland ging het aantal van 40 naar 93, in Zuid-Holland van 54 naar 127.
Een onwenselijke trend, vinden de AVS en de PO-Raad. De groeiende groep zzp’ers laat zien hoe groot de wanhoop van schoolleiders is, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren in Trouw. “Zzp’ers kosten 15 tot 50 procent meer dan een reguliere kracht. Het zijn bovendien docenten die alleen lessen komen draaien en niet meedoen aan vergaderingen en oudergesprekken.” Zij maakt zich zorgen over het effect hiervan op de onderwijskwaliteit. Hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt Frank Cörvers wijt de problematiek aan het overheidsbeleid. “Als een leraar marktconform betaald wordt, krijg je deze versplintering niet. Het lerarensalaris verhogen is de enige manier om deze ontwikkeling te stoppen.”
Ook het tekort aan schoolleiders loopt op. De AVS heeft het schooljaar daarom afgetrapt met de actie #schoolleidergezocht. Het schoolleiderstekort groeit tot boven 700 fte en is procentueel zelfs nog groter dan het tekort aan leraren. Ruim een kwart is moeilijk of niet vervulbaar. Passende arbeidsvoorwaarden die recht doen aan de hoge taakbelasting en grote verantwoordelijkheid moeten nú geregeld worden, stelt de AVS.

Schoolleiders kunnen met de actie meedoen door  een actiebrief aan de minister en onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer te sturen. Ook kunnen zij zich in het publieke debat storten via de sociale media.

Op 4 september was Petra van Haren te gast in de radiouitzending van EenVandaag: AVS op Radio EenVandaag: Steeds meer zzp-docenten

banner schoolleider gezocht

Downloads en links
Gepubliceerd op: 4 september 2019

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Naar andere schooltijden, en dan? (Herziene versie september 2019)