Home » Artikelen » Amsterdamse basisschool dicht vanwege lerarentekort

Amsterdamse basisschool dicht vanwege lerarentekort

Het bestuur van de openbare 16e Montesssorischool in Amsterdam-Zuidoost heeft laten weten dat deze school haar deuren per 1 januari sluit vanwege het lerarentekort. De Tweede Kamer reageert geschokt op dit besluit. AVS-voorzitter Petra van Haren reageert op Twitter: “Nationale crisis op handen. Tijd voor erkenning en waardering!”

"Het is verschrikkelijk, dit wens je niemand toe. We zijn verplicht om goed onderwijs te geven aan de kinderen en die belofte kunnen we niet meer waarmaken", licht bestuurder Hubert de Waard toe in NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Interimbestuurder Hubert de Waard van de Stichting Sirius voor openbaar primair onderwijs in Amsterdam-Zuidoost laat via de lokale Amsterdamse krant weten dat hij er niet in is geslaagd een volledig team te vormen voor de leerlingen. "We dachten voor de zomer de formatie rond te hebben, maar die bleek na de vakantie al snel niet te realiseren, omdat mensen uitvielen of andere keuzes maakten", zegt De Waard tegen de Nos. Tijdelijk werd het probleem ‘met kunst en vliegwerk’ opgelost met ingehuurde leerkrachten en zzp'ers, maar uiteindelijk kwam de school volgens hem na de kerstvakantie vier leraren tekort.

De Tweede Kamer reageert geschokt op het besluit van de 16e Montessorischool in Zuidoost om de deuren per 1 januari te sluiten. De oppositiepartijen PvdA en PVV willen volgende week in debat met minister Slob van Onderwijs. PvdA’er Lodewijk Asscher, die voordat hij Tweede Kamerlid werd onderwijswethouder was in Amsterdam, noemt het besluit van het bestuur dramatisch. “In dit rijke land moet een school dicht omdat er geen leraren te vinden zijn. Het kabinet moet geen dag langer wachten en geld op tafel leggen”, aldus Asscher in de Telegraaf.

Minister Slob van Onderwijs zegt in een reactie dat hij de sluiting van de school heel vervelend vindt voor de leerlingen en hun ouders. Een woordvoerder zegt ook dat de school zich niet eerder bij het ministerie heeft gemeld. "Dus we weten niet precies welke situatie hieraan ten grondslag ligt. We zullen ons snel laten informeren."

De school gaat op 1 januari dicht, maar leerlingen van groepen 6, 7 en 8 kunnen er over drie weken al niet meer terecht. Donderdagavond 26 september zijn de ouders op een bijeenkomst ingelicht over de beslissing.

De Inspectie van het Onderwijs had de school vorig jaar als ‘zwak’ beoordeeld. Als een van de oorzaken wordt in het rapport het vertrek van de directeur en een "aanzienlijk deel van de leraren" anderhalf jaar geleden genoemd en ook het lerarentekort in Amsterdam.

Van Haren laat op Twitter weten dat leiders steeds zwaardere beslissingen moeten nemen. Zij vraagt zich af of formatie en vervangingen nog wel te regelen zijn voor een schoolleider.
De AVS blijft actie voeren (#schoolleidergezocht) voor meer erkenning en waardering van de beroepsgroep schoolleiders.
 

Downloads en links
Gepubliceerd op: 27 september 2019

Verschenen in

Doelgroep(en)

Primair onderwijs

 

Deel dit artikel

Salaristabellen CAO-PO 2019-2020